Το κόστος της ψυχοθεραπείας: Ενημερωτικές πληροφορίες & συμβουλές

Στο Κέντρο Προσωπικής Ανάπτυξης & Ψυχοθεραπείας "Αυτογνωσία" 'εχουμε την επίγνωση ότι η είσοδος στην ψυχοθεραπεία είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στην ζωή ενός ανθρώπου. Παρόλα αυτά, δεν το κάνει κανείς εύκολα κι απροβλημάτιστα. Χρειάζεται να εξετάσει και να αξιολογήσει πολλές και σημαντικές παραμέτρους πριν αποφασίσει να ξεκινήσει θεραπευτική σχέση με έναν συγκεκριμένο ψυχοθεραπευτή ή ψυχοθεραπεύτρια.

Στη χώρα μας, τόσο το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, όσο και ο ελεγκτικός μηχανισμός για την έγκυρη κι αξιόπιστη άσκηση του επαγγέλματος του ψυχολόγου και των αρμοδιοτήτων του (βλ. συμβουλευτική & ψυχοθεραπεία) είναι ανεπαρκή κι επισφαλή για τους ανθρώπους που χρειάζονται τις υπηρεσίες της ψυχικής υγείας.

Εξαιτίας των παραπάνω ελλειμμάτων, είναι πολλοί που δηλώνουν απροβλημάτιστα «ειδικοί» στον χώρο της ψυχικής υγείας & πρακτικής (ψυχολόγοι, ψυχοθεραπευτές, σύμβουλοι ψυχικής υγείας, κ.α.), έχοντας ανύπαρκτα, ή ανεπαρκή τυπικά (εκπαίδευση, ειδίκευση, βιωματική & επαγγελματική εμπειρία, αναγνώριση) και άτυπα (κατάλληλη προσωπικότητα, διάκριση, ενσυναίσθηση) προσόντα, απαραίτητα για την άσκηση της συμβουλευτικής και της ψυχοθεραπείας.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η επιλογή του ανθρώπου-επαγγελματία στον οποίο θα εμπιστευτείτε ευαίσθητα προσωπικά σας δεδομένα, κομμάτι της ψυχικής σας υγείας και της προσωπικής σας ανάπτυξης, χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα προσεχτική.

Πρέπει να σταθμίζεται με βάση τον έλεγχο της διαθεσιμότητας των αντικειμενικών κριτηρίων, αλλά και της υποκειμενικής σας εκτίμησης για την ασφάλεια που νιώθετε με τον συγκεκριμένο άνθρωπο-επαγγελματία.

Σε καμιά περίπτωση, η συμφωνηθείσα τιμή της συνεδρίας, ή το συνολικό οικονομικό τίμημα της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας δεν πρέπει να καθορίζει –να αναστέλλει ή να διευκολύνει- την επιλογή του προσώπου με το οποίο θα ξεκινήσετε συμβουλευτική, ή ψυχοθεραπεία.

Το ψυχικό και συναισθηματικό «κόστος» που θα κληθείτε να «πληρώσετε», στην περίπτωση της λανθασμένης επιλογής ενός –τυπικά κι άτυπα- ανεπαρκούς, ή αναξιόπιστου επαγγελματία θα είναι δυσανάλογα μεγάλο.

Αντίθετα, το οικονομικό τίμημα που θα κληθείτε να καταβάλετε στην περίπτωση ενός «ακριβού» για την τσέπη σας, κατά τ’ άλλα όμως έγκυρου, αξιόπιστου κι έντιμου ψυχολόγου, θα σας φανεί, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, σχετικά χαμηλό.

Το πρώτο βασικό κριτήριο της επιλογής σας, κατά την γνώμη μας, πρέπει να είναι το ταίριασμα των προσωπικών σας χαρακτηριστικών, αναγκών, αιτημάτων με αυτά που συγκεντρώνει και είναι σε θέση να σας προσφέρει ο συγκεκριμένος επαγγελματίας ειδικός.

Το πόσο "ταιριάζεται" μαζί του/ μαζί της ίσως είστε σε θέση να το εκτιμήσετε στο τέλος της πρώτης αναγνωριστικής συνάντησης.

Εμείς στην "Αυτογνωσία", κατά την πρώτη αυτή συνάντηση, -της οποίας το κόστος είναι προσιτό στον καθένα-, είμαστε στη διάθεση σας για να ακούσουμε αυτό που σας φέρνει στο γραφείο μας, αξιολογούμε το αίτημά σας, απαντούμε σε όποιες ερωτήσεις σας, είμαστε διατεθειμένοι να λύσουμε τις όποιες απορίες σας, και να σας περιγράψουμε την διαδικασία της ψυχοθεραπείας. Επίσης προτείνουμε το πιο ενδεδειγμένο θεραπευτικό σχέδιο.

Στη συνέχεια, συνήθως προτείνουμε ένα "mini συμβόλαιο" 5- 10 συνεδριών, κατά τη διάρκεια των οποίων μπορείτε να αποκτήσετε μία αίσθηση του πώς είναι για σας η διαδικασία αυτή, πώς βιώνετε τον θεραπευτή και την θεραπευτική σχέση σας μαζί του, και να αποφασίσετε αν θέλετε να συνεχίσετε, ή όχι.

Οι συνεδρίες λαμβάνουν χώρα συνήθως μία φορά την εβδομάδα, ή 2 φορές το μήνα (ανά 14 ημέρες), και διαρκούν 45-50 λεπτά.

Κάνουμε ειδικές εκπτωτικές τιμές σε φοιτητές, ανέργους και μερικά απασχολούμενους.

Η διάρκεια της συστημικής - υπαρξιακής ψυχοθεραπείας διαφέρει πάρα πολύ από τον έναν άνθρωπο στον άλλο και από το ένα πρόβλημα στο άλλο, και μπορεί να είναι από 6 μήνες έως μερικά χρόνια.

Αντίθετα, η συμβουλευτική -ατομική ή ζευγαριών- συνήθως είναι βραχείας διάρκειας (από 4 έως 8 συνεδρίες).