Κειμενα για την ψυχολογία των σχέσεων μεσα στην οικογένεια.

Παρακάτω αναφέρομαι στο πως εμφανίζεται στην ψυχοθεραπεία το αίτημα για συγχώρεση κι αποδοχή, μεσα από τον θυμό, την ένταση και την μομφή απο τα παιδιά προς τους γονείς τους…

Δεν υπάρχει συνεδρία που να μην αναφέρεται η Ευρυδίκη στην δύσκολη σχέση με την μητέρα της:

“Δεν την αντέχω άλλο! Πάντα που μιλούσε άσχημα, υποτιμητικά, θύμωνε μαζί μου χωρίς λόγο, με το παραμικρό. Την φοβόμουν, την μισούσα και την ήθελα ταυτόχρονα. Ζητούσα ακόμα κι αν δεν το παραδεχόμουν την αποδοχή της. Ήθελα να ακούσω απ το στόμα της έναν, έστω έναν καλό λόγο! Ας το κανε θεέ μου μια φορά, κι ας πέθαινα! Κι εκείνη όμως την βλέπω συνέχεια να ναι θυμωμένη, απογοητευμένη, έξαλλη, με την δίκη της μητέρα, την γιαγιά μου. Την έχει μόνιμα πια, επειδή γέρασε, μέσα στο σπίτι της και είναι όλη την ώρα μέσα στα νεύρα της… Κι όταν είμαι μαζί της, όταν πηγαίνω στο πατρικό μου για διακοπές ξεσπάει τα νεύρα της που έχει με την γιαγιά μου πάνω μου! Κουράστηκα με αυτήν την σχέση… Δεν αντέχω άλλο… Δεν ξέρω πια τι να κάνω για να ησυχάσω… Κι απ΄την άλλη, μπορείτε σας παρακαλώ να μου εξηγήσετε γιατί αφού ξέρω από πριν πόσο πολύ θα με κουράσει και θα με θυμώσει η μάνα μου, κανονίζω κάθε καλοκαίρι να περνάω πολλές εβδομάδες μαζί της; Γιατί άραγε να επιλέγω κάθε καλοκαίρι να ξαναβιωνω έναν “Γολγοθά” που θα μπορούσα να αποφύγω…;”

Ο λόγος που κάποιος είναι μόνιμα θυμωμένος και κατηγορεί κατ’ εξακολουθησιν τους γονείς του για κακές στιγμές του παρελθόντος τους, και για απεχθή χαρακτηριστικά τους είναι κυρίως ο υποσυνειδητος φόβος του ότι και ο ίδιος έχει αυτά τα χαρακτηριστικά για τα οποία τους κατηγορεί.

Ισχύει και το αντίστροφο: Όποιον βλέπετε να κατηγορεί σε κάθε ευκαιρία τους γονείς του για κάτι, συμπεριφορά, γεγονός ή εικαζόμενη εσωτερική τους ποιότητα, θα δείτε πως με μαθηματική ακρίβεια θα υιοθετήσει ακριβώς την ίδια συμπεριφορά, είτε τώρα, σε μια πιεστική συνθήκη του παρόντος, είτε σε λίγα χρόνια, όταν κι αυτός με την σειρά του θα περάσει στην τρικυμία της μέσης ηλικίας.

Διαβάστε επίσης: Ψυχικές εμπλοκές & προβλήματα των μελών της ελληνικής οικογένειας στην οικογενειακή επιχείρηση

Πράγματι, ο λόγος που κάποιος κατηγορεί είναι γιατί ο ίδιος μένει ανειρήνευτος μέσα στην ασυνείδητη άρνηση εσωτερικών του καταστάσεων -συμπλεγμάτων- που τον ενοχλούν. Καταστάσεις που τις προβάλλει στους άλλους επειδή ακριβώς δεν μπορεί να τις εμπεριεξει, ούτε να τις ενσωματώσει μέσα του στο σύνολο ενός συνεκτικού κι αποδεκτού εαυτού.

Συνήθως όντως έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, και ακόμα δεν τα έχει επεξεργαστεί ούτε τα έχει αποδεχτεί στον εαυτό του.

Η ψυχοθεραπευτικη του δουλειά χρειάζεται να εστιαστεί στο δεύτερο.

Αν δεν τα αποδεχτεί πάνω και μέσα του, θα συνεχίζει καθώς παραμένει ανειρήνευτος να κατηγορεί τους γονείς του που δεν μπορούν με τίποτα να αλλάξουν (λες και κάποιος μπορεί να αλλάξει εσωτερικά επειδή το θέλει κάποιος άλλος, άσχετα με το αν το μπορεί, και το επιθυμεί ο ίδιος…). Θα εκφράζει μέσα από την οργή του προς εκείνους ένα συνεχές ανικανοποίητο και καταδικασμένο στην ματαίωση αίτημα αποδοχής, ζητώντας έμμεσα σε κάθε περίσταση την δική τους επιδοκιμασία και καλωσόρισμα των επιλογών του, της ύπαρξης του στο σύνολο της.

Μονάχα όταν ο ίδιος, μετά από αρκετή ψυχοθεραπευτικη δουλειά, συγχωρήσει τον εαυτό του για τις απεχθείς, κληροδοτημένες ή επίκτητες του πλευρές, θα αρχίσει να ειρηνεύει και με τους -λιγότερο η περισσότερο κακοποιημένους και κακοποιητικούς – γονείς του.

Και όσο κανείς έχει κοιτάξει από μέσα τον εαυτό του ως παιδί, έχει την προαίρεση και το δικαίωμα να αποστασιοποιηθεί από αυτή την περιοριστική περσόνα. Οπότε, καθώς αρχίζει παράλληλα να αποστασιοποιείται από τον παιδικό του ρόλο μέσα στην οικογένεια της καταγωγής του, θα γίνεται πιο ήπιος και διαλλακτικός και στις σχέσεις με τους γονείς του .

Σιγά σιγά -αν δεν το έχει ήδη κάνει- θα φτιάξει την δίκη του οικογένεια, θα βρει ένα η μια σύντροφο που θα στηρίζει τις ενήλικες επιλογές του/της, και θα νιώθει ευγνωμοσύνη για ό,τι οι γονείς του μπόρεσαν στο παρελθόν να του προσφέρουν.

Όποιος είχε ήδη δική του οικογένεια, θα δει σταδιακά τις σχέσεις του με τον/την σύντροφο του και τα παιδιά του να αλλάζουν προς το καλύτερο. Θα είναι πιο ενσυναισθητικός με τα μέλη της, πιο επιεικής, φιλόστοργος και θα εμπεριέχει με μεγαλύτερη άνεση τις “κακές” τους πλευρές.

αιτήματα-στην-ψυχοθεραπεία-το-ψυχικό-αίτημα-της-αποδοχής-και-την-συγχώρεσης-μέσα-από-τον-θυμό-προς-τους-γονείς

Online Ψυχοθεραπεία

Καλωσήρθατε στο δικτυακό τόπο ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής aftognosia.gr του Διδάκτορα Ψυχολογίας Γρηγόρη Βασιλειάδη και των συνεργατών του. Στην σημερινή εποχή της ταχύτητας και της τεχνολογίας οι αποστάσεις έχουν μηδενιστεί, μετά από αίτημα πολλών φίλων από Ελλάδα και Κύπρο το Γραφείο Προσωπικής Ανάπτυξης & Ψυχοθεραπείας «Αυτογνωσία» δίνει την δυνατότητα σε όλους να βοηθηθούν από τον δικό τους χώρο, όπου και αν βρίσκονται. Έχω δουλέψει με πολλούς ανθρώπους για συμβουλευτική και θεραπεία μέσω Skype, και βρίσκω ότι μπορεί να είναι αποτελεσματική.

Η online συμβουλευτική απευθύνεται κυρίως σε όσους/ες:

Zουν σε άλλη χώρα ή πόλη.

Ζουν σε μέρη όπου η πρόσβαση σε ψυχολόγο μπορεί να είναι πρακτικά δύσκολη.

Ταξιδεύουν συχνά.

Εάν ενδιαφέρεστε για πληροφορίες που αφορούν την διαδικασία της θεραπείας μέσω skype, στείλτε μου mail στο: [email protected]

Περισσοτερες πληροφοριες θα βρειτε στην σελίδα: https://aftognosia.gr/ipiresies/online-psixotherapeia/

Το best seller αυτογνωστικό βιβλίο με τίτλο: «Το Ψυχοθεραπευτικό Ταξίδι», του ψυχολόγου Δρ. Γρηγόρη Βασιλειάδη έφτασε στην 5η του έκδοση!

Βρίσκεται ανάμεσα στα πρώτα σε πωλήσεις βιβλία ψυχολογίας στις μεγαλύτερες αλυσίδες βιβλιοπωλείων της Ελλάδας!

Είναι ένα θεραπευτικό” δώρο που μπορεί να ενεργοποιήσει την αυτοανακάλυψη και την διάθεση για το εσωτερικό ταξίδι στο κέντρο της ψυχής και των σχέσεων.

Λεπτομέρειες για το βιβλίο διαβάστε στο: https://aftognosia.gr/ta-vivlia-mas/to-psixotherapeutiko-taksidi-apo-ton-fovo-tis-skias-sto-fos-tis-epignosis/

Μπορείτε να το αποκτήσετε –και διαδικτυακά- με έκπτωση:

από το βιβλιοπωλείο «Ιανός»: https://www.ianos.gr/to-psixotherapeitiko-taksidi-0341126.html

από το βιβλιοπωλείο “Πρωτοπορία”:

http://www.protoporia.gr/to-psychotherapeytiko-taxidi-p-408072.html

από το βιβλιοπωλείο “Πολιτεία”:

http://www.politeianet.gr/books/9786185067496-basileiadis-grigoris-iwritegr-to-psuchotherapeutiko-taxidi-241155 ,

από το skroutz: http://www.skroutz.gr/books/5617645.%CE%A4%CE%BF-%CF%88%CF%85%CF%87%CE%BF%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%AF%CE%B4%CE%B9.html#reviews

και από όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία της χώρας.

Μπορείτε να παραγγείλετε, όπου κι αν μένετε, Ελλάδα ή Κύπρο, όσα αντίτυπα θέλετε, για σας και τους φίλους σας, με αντικαταβολή στα τηλέφωνα: (0030) 2311 27 28 03 (Θεσσαλονίκη), και στο: 21 10 12 6900 (Αθήνα).

Στείλτε Αίτημα για Online Ψυχοθεραπεία

    Τα πεδία που είναι μαρκαρισμένα με * είναι υποχρεωτικά


    Παρακαλούμε ελέγχετε τον φάκελο Spam (Ανεπιθύμητα) του email σας, γιατί πολλές φορές μηνύματα καταχωρούνται εκεί.