Βελτιώστε την ψυχολογία στην συντροφική σας σχέση: Συμπληρώστε το παρακάτω ερωτηματολόγιο!

Όταν τα ζευγάρια έρχονται στην ψυχοθεραπεία ζεύγους θέλουν συνήθως να βελτιώσουν την συντροφική ή την συζυγική τους σχέση. Θέλουν να καλυτερεύσουν την επικοινωνία τους, το σεξ μεταξύ τους, να εκφράσουν τα παράπονα και τα αιτήματά τους στον ψυχοθεραπευτή. Πιστεύουν οτι αν και αγαπιούνται, δεν το ζουν αυτό όσο θα ήθελαν μέσα στην συζυγία τους.

Μολονότι η αγάπη είναι το πιο σημαντικό στοιχείο σε μια σχέση συντροφικότητας, συχνά έχουμε δυσκολία να συνειδητοποιήσουμε τους τρόπους που χρησιμοποιούμε για να εκφράσουμε την αγάπη μας απέναντι στον/ στην σύντροφό μας, και αν αυτό που, τελικά, εμείς εισπράττουμε ως αγάπη από τον/ την σύντροφό μας ικανοποιεί, και σε ποιο βαθμό, τις δικές μας ανάγκες από την σχέση μας.

Επειδή τα παραπάνω είναι «θολά» και αξεκαθάριστα μέσα μας, συνήθως αναβάλουμε να τα συζητήσουμε με τον/ την σύντροφό μας, με αποτέλεσμα:

α) να μένουμε μπερδεμένοι/ ες για το τι θέλουμε και μπορούμε να δώσουμε στη σχέση μας,
β) η επικοινωνία με τον/ την σύντροφό μας να περιορίζεται, και η σχέση μας να μένει στάσιμη, ή σταδιακά να χειροτερεύει.

Το ερωτηματολόγιο που αναφέρεται στις εκδηλώσεις της αγάπης μέσα σε μια συντροφική σχέση σας δίνει την ευκαιρία να εντοπίσετε και να «διαπραγματευτείτε» με τον/ την σύντροφό σας τις πιο σημαντικές ανάγκες, συναισθήματα & συμπεριφορές που μπορεί να εκφράζονται στη σχέση του ζευγαριού.

Αφού το συμπληρώσετε, τόσο εσείς όσο και ο/η σύντροφό σας, μπορείτε συζητώντας τις απαντήσεις σας μεταξύ σας , να δείτε κατά πόσο οι ανάγκες σας για αγάπη και συντροφικότητα ταιριάζουν, σε ποιο βαθμό διαφέρουν, και πόσο τελικά αξίζει να μάθετε να τις επικοινωνείτε συχνότερα ο ένας στον άλλον...!

Οδηγίες: Διαβάστε προσεχτικά την κάθε ερώτηση. Αφού σκεφτείτε την συχνότητα με την οποία θα μπορούσατε να απαντήσετε «ναι» για την καθεμία, γράψτε τον κατάλληλο αριθμό στο κενό που υπάρχει αριστερά από την ερώτηση.

Κατόπιν, φανταστείτε τι θα απαντούσε ο/η σύντροφός σας στην συγκεκριμένη ερώτηση –αν ήταν να συμπληρώσει εκείνος/εκείνη αυτό το ερωτηματολόγιο- και γράψτε τον αριθμό που φαντάζεστε ότι θα έβαζε εκείνος/ εκείνη, στο κενό, δεξιά της ερώτησης.

(0) ποτέ, (1) σπάνια, (2) ορισμένες φορές, (3) συχνά, (4)σχεδόν πάντα, (5) πάντα

Τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου μπορεί να αποτελέσουν έναυσμα συζήτησης και δημιουργικού προβληματισμού ανάμεσα σε σας και τον σύντροφό σας, εφόσον επιλέξετε να τα συζητήσετε μαζί με στόχο να βελτιώσετε στην ποιότητα της σχέσης σας!