Wednesday, Sep 02nd

Last update03:30:44 PM GMT

Βρίσκεστε στη σελίδα: Φοβίες

Φοβίες

Η ψυχολογία του φόβου της ελευθερίας

E-mail Εκτύπωση

Phobias011Ο άνθρωπος δημιουργήθηκε από τον Θεό με πέντε φυσικά συναισθήματα: φόβο, θλίψη, θυμό, ζήλια κι αγάπη. Προτού καν γίνει κανείς έξι χρονών, όλα τα παραπάνω φυσικά συναισθήματα έχουν μετατραπεί σε αφύσικα!
Πως?  
Με την εκπαίδευση που δεχόμαστε ως παιδιά συνεχώς κι επίμονα απ’ όλους τους αποδεκτούς φορείς κοινωνικοποίησης (δηλ. γονείς, συγγενείς, δασκάλους, κ.λ.π.) οτι η εκδήλωση των φυσικών συναισθημάτων δεν είναι ούτε αρεστή, ούτε επιτρεπτή σε ένα πλαίσιο στο οποίο χρειάζεσαι να είσαι αρεστός για να επιβιώσεις ψυχικά και σωματικά.

Περισσότερα...

Αγχώδεις Διαταραχές: Ψυχολογική ερμηνεία & Ψυχοθεραπευτική αντιμετώπιση

E-mail Εκτύπωση

Ανάμεσα στις πολλές στιγμές ευαλωτότητας κι ανασφάλειας που βίωσε κανείς στη ζωή του ξεχωρίζουν κάποιες ιδιαίτερες περιστάσεις τις οποίες συντάραξε ένα ανείπωτο και βαθύ αίσθημα απειλής.

Ο φόβος που συνόδεψε την απόπειρα ψυχικού χειρισμού αυτού του τραύματος στιγμάτισε το υποκείμενο, γιατί βιώθηκε σε ακραίο κι απειλητικό βαθμό σε πολύ πρώιμες φάσεις της ανάπτυξης του παιδιού, τότε που το «εγώ», ως υπό διαμόρφωση δομή της προσωπικότητας, δεν είχε ακόμα ολοκληρωτικά εξελιχθεί.

Περισσότερα...

Διλλήμματα και φόβοι: Ένας τρόπος αντιμετώπισης

E-mail Εκτύπωση

Έχεις κάποια έντονη αμφιθυμία; Δεν ξέρεις τι να αποφασίσεις;

Προβληματίζεσαι έντονα: «να το κάνω; Να μην το κάνω; Τι να κάνω εν τέλει;…»;

Μάλλον αυτή είναι η στιγμή που χρειάζεσαι. Η καταλληλότερη στιγμή για να νικήσεις!

Η στιγμή που σχεδιάστηκε για να σε υπερβείς.

Περισσότερα...

Η γέννηση και η λειτουργία των νευρωτικών συμπτωμάτων: το ψυχοθεραπευτικό αίτημα

E-mail Εκτύπωση

Συχνά με επισκέπτονται άνθρωποι με νευρωσικού τύπου συμπτώματα: γενικευμένο ή επικεντρωμένο άγχος, ειδικές φοβίες, διατροφικές διαταραχές, φόβο να σχετισθούν με τους άλλους, φόβο για τις εξετάσεις, με κρίσεις πανικού & ιδεοψυχαναγκαστικές τάσεις και συμπεριφορές.

Στις παραπάνω περιπτώσεις, ο υποψήφιος θεραπευόμενος έχει την εντύπωση και βιώνει το σύμπτωμα του σαν αυτό να είναι το πρόβλημά του.

Το σύμπτωμα (ή τα συμπτώματα) για κείνον είναι «το πρόβλημα» που χρειάζεται να αντιμετωπισθεί, να «καταπολεμηθεί», να εξαφανισθεί, να το βγάλουμε απ’ τη μέση, σα να είναι αυτό το εμπόδιο στην, κατά τα’ άλλα, φυσιολογική ζωή και την ψυχική του εξέλιξη.

Περισσότερα...

Αυτό που μας τρομάζει περισσότερο...

E-mail Εκτύπωση

Συνήθως ό,τι μας τρομάζει περισσότερο από καθετί άλλο σ' αυτόν τον κόσμο δεν είναι η κατάθλιψη, η οικονομική ανέχεια, η ανεργία, η απώλεια της υγείας μας, ο χωρισμός, ούτε καν ο σωματικός μας θάνατος.

Εκείνο του οποίου ο φόβος μας παραλύει -και γι' αυτό παραμένει ασυνείδητος- είναι η πραγμάτωση αυτού που, στο απόλυτό της βάθος της, λαχταράει η ψυχή μας: η πραγμάτωση της επιθυμίας της για απαλλαγή από τα πάθη, για απώλεια των σαρκικών φόβων, για ελευθερία του νου & της καρδιάς μας από τις βιοτικές προσκολλήσεις μας και καθηλωτικές εμμονές μας.

Περισσότερα...

Το ανεπαρκές «Εγώ» και ο φόβος της αγάπης

E-mail Εκτύπωση

anxiety-phobia006Όλοι μας είμαστε απόγονοι «τεμαχισμένων» ανθρώπων (δηλαδή γονέων που μεγάλωσαν μέσα από μια διαστρεβλωμένη έννοια αγάπης από τους δικούς τους γονείς).

Κυρίως γι’ αυτό τον λόγο, μαθαίνουμε συνήθως ποιοί «είμαστε» μέσα από τον προβληματικό τρόπο που διαπραγματευόμαστε τις σχέσεις μας με τους άλλους, μέσα από τις συγκεχυμένες συναισθηματικές μας εκδηλώσεις και συμπεριφορές.

Περισσότερα...

Το ζήτημα του ψυχολογικού φόβου και πώς να τον αντιμετωπίσετε

E-mail Εκτύπωση

anxiety-phobia003Ένας απο τους μεγαλους εχθρούς του ανθρώπου είναι ο φόβος. Όσο λιγότερο φόβο έχει κανείς, τόσο περισσότερο υγεία και ψυχική αρμονία θα βιώνει στη ζωή του. Το ουσιαστικό πρόβλημα της ανθρωπότητας είναι να απαλλαγεί απ’ τον φόβο.

Όταν δεν νιώθεις φόβο για μια κατάσταση, τότε αυτή δεν μπορεί να σε βλάψει. Πρέπει βέβαια να θυμάσαι ότι πολύ συχνα σε καταλαμβάνει ο φόβος με υποσυνείδητο τρόπο, χωρίς δηλαδή να τον αντιλαμβάνεσαι.

Περισσότερα...

Απ' τον φόβο, στην ψυχική αποκατάσταση και πληρότητα

E-mail Εκτύπωση

anxiety-phobia005Ο «φόβος της αγάπης» μπορεί να αμβλυνθεί και, τέλος, να καταλυθεί μόνο εφόσον το υγιές κομμάτι ενός ανθρώπου επιθυμήσει πάρα πολύ να ταυτιστεί, να ενωθεί με την ισχυρή και υγιή εκείνη ψυχική οργανωτική αρχή που είναι συνώνυμη της αυθεντικής εκδοχής της Αγάπης (δηλ. της ανιδιοτελούς και άνευ όρων προσφοράς προς καθε πρόσωπο)...

 

Σ’ αυτήν την περίπτωση, και στον βαθμό που επιτυγχάνεται η νέα αυτή ταύτιση («νέος άνθρωπος»), το άτομο σταδιακά αποταυτίζεται από το πιο ανεπαρκές κομμάτι του εαυτού του.

Περισσότερα...

Μια ιστορία ψυχολογίας: Από τον Φόβο του Φόβου στην αποδοχή της Αγάπης & την Ελευθερίας

E-mail Εκτύπωση

125pb291398Από μικρό παιδί "φλέρταρα" την ψυχολογία. Θυμάμαι τον φόβο να με συνοδεύει πάντα από κοντά. Θυμάμαι να φοβάμαι τα συνομήλικα παιδιά, τις προθέσεις, τις κινήσεις τους, την σχέση μου μαζί τους καθώς αυτή εξελισσόταν και προχωρούσε. Προτιμούσα να προσκολλώμαι στους πιο "ισχυρούς" συμμαθητές μου. Ένιωθα πιο "ασφαλής" όταν, ενδίδοντας στις κυριαρχικές απαιτήσεις τους, τους επέτρεπα να μου επιβάλλονται. Έτσι, αδρανοποιώντας και υποτάσσοντας το δικό μου θέλω στις δικές τους επιθυμίες, αποποιούμενος ουσιαστικά το δυναμικό μου -αφού απέφευγα να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου στην πράξη- διατηρούσα μέσα μου τον φόβο μου, ογκόλιθο αμετακίνητο, εχέγγυο της ψυχικής μου αδυναμίας & ανεπάρκειας...

Περισσότερα...

Ένα "αληθινό" Όνειρο - Δείκτης πορείας

E-mail Εκτύπωση

Ένα Όνειρο:

Πριν αρκετά χρόνια είδα ένα απόλυτα αφυπνιστικό όνειρο, ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο διευρύνεται η συνειδητότητα στην ψυχή του ανθρώπου:

Ένας άγνωστος, "σκοτεινός", "παλαιός" άνδρας -λες και φερμένος από άλλη, μακρινή εποχή- φορώντας στο κεφάλι του μια σκούρα γκρίζα ρεπούμπλικα (καπέλο), και ίδιου χρώματος καμπαρντίνα, αποφασίζει να κατέβει ένα-ένα τα σκαλοπάτια μιας σπειροειδούς σκάλας, η οποία φαίνεται να τον οδηγεί στο υπόγειο του σπιτιού του.

Περισσότερα...
Buying Provigil online